Angst voor prestatie

In een documentaire vertelde Jaap van Zweden (violiste en dirigent) dat iemand hem vroeg wat je kan doen als je podium angst hebt. JvZweden zei: Als je goed voorbereid bent hoef je niet bang te …

In een documentaire vertelde Jaap van Zweden (violiste en dirigent) dat iemand hem vroeg wat je kan doen als je podium angst hebt.

JvZweden zei: Als je goed voorbereid bent hoef je niet bang te zijn!

Wat een stelling!

Als iemand bij mij komt met dezelfde vraag kijk ik er gedifferentieerder naar, maar waarom laten we zijn antwoord niet eens tot ons doordringen.

Als je op de fiets, in de auto, op je zeilboot, in je wandelschoenen stapt ben je ook niet bang toch? Je bent wakker want je komt verschillende collega's tegen, en je moet kijken dat je niet met elkaar botst, maar je bent niet bang. Waarom?

Omdat je de handeling al honderd a duizend keren gedaan hebt, dus je kan het.

Ja maar misschien ben je nog niet 100 keer opgetreden. Dan zorg ervoor dat je oefent om op te true den, voor je moeder, voor je buren, voor je vrienden, zelfs voor je kat!!!!!

Professionele theaterproducties proberen de prestatie druk van de première te halen om dagen daarvoor testvoorstellingen te geven. Dat is slim en gezonder voor de acteurs.

Dus heeft Jaap van Zweden toch gelijk?