Ik hoor steeds weer van mijn leerlingen dat het moeilijk is om de Lichtenberger methode thuis toe te passen. Laten we voorop staan, dat het gedeeltelijk zo is. Twee paar oren horen meer dan een paar. En soms is het makkelijker waarnemen van buitenaf.
Maar probeer er toch mee om te gaan. Je kan opnieuw het thema waarmee je in de les bezig was, onderzoeken. Daar ligt echter een valkuil. Ik was een tijdje heel erg bezig om mijn best te doen, om de toestand die ik ervaren had in de les weer te bereiken. Ik was bezig met een doel te bereiken, ja en dat levert alleen maar stress op. Langzaam maar zeker begon ik te oefenen en mijn bewustzijn te raadplegen. Als er stress ontstond, stopte ik. Zo leerde ik alleen met mijn waarneming bezig te zijn. 5 minuten oefenen voelen dan als een moment van heling, troost en vreugde.
Nee de Lichtenberger methode is geen therapie vorm, maar het kan zeker therapeutisch werken, helend. Er zijn mensen die als patiënten opgegeven worden door de traditionele logopedie en die verlichting en heling vinden met de Lichtenberger methode. Maar het is ook belangrijk om fysiologische aandoeningen eerst serieus medisch te onderzoeken.
Dus waar het op neer komt is, in eerste instantie een analyse maken van wat is er vandaag. Wat gaat goed, voelt goed, zingt makkelijk. Probeer dit eerst te accepteren, volledig aannemen. Meestal ligt daarin al de verandering.