Het Obama effect

Ik moet eerlijk bekennen ik ben ook weg van die man. Zijn elegante panter machtige manier van bewegen mis ik wel op televisie.

Hij kwam altijd zo rustig over ook al sprong die in het ware het podium op. Het is zijn lichaamsbewustzijn. Hij is zich zijn bewegingen bewust. En dat maakt dat wij naar hem toe getrokken worden.

Ons westerse bewustzijn -zijn we eerlijk- gaat hooguit tot de nek- omdat die gespannen is maar zeker niet dieper. We leven in ons hoofd, ons lichaam nemen we hooguit waar als we hardlopen of sexen. Wanneer heb je voor het laatst je lijf gevoeld toen je een toespraak deed? Bij mijn bezoeken aan business netwerken zag ik de meest belachelijke figuren voor me staan. Dat is pijnlijk. Voornamelijk voor hun zelf.

Op toneel –welk toneel dan ook- geldt de regel, meer dat je je lichaam waarneemt ook als die trilt krachtiger kom je over. Mensen die hun lichaam negeren bij een presentatie en in hun hoofd zitten gaan de gekste dingen doen lichamelijk. Hun slimme praatjes past in geen manier bij hun klungelige bewegingen.

Wil je ook Obama effecten creƫren met je presentatie?