Koorworkshop

Een studente van mij leid een koor en ze vroeg mij om een workshop voor de Koorleden te houden. Ik zag er een beetje tegenop, want wat moet ik als ze de Lichtenberger methode helemaal niet zien zitten? Ik probeer mezelf tot rust te roepen want dit soort gevallen zijn uiterst zeldzaam en het zal nu zeker niet zijn dat al die oudere mensen in opstand komen.

Een studente van mij leid een koor en ze vroeg mij om een workshop voor de Koorleden te houden. Ik zag er een beetje tegenop, want wat moet ik  als ze de Lichtenberger methode helemaal niet zien zitten? Ik probeer mezelf tot rust te roepen want dit soort gevallen zijn uiterst zeldzaam en het zal nu zeker niet zijn dat al die oudere mensen in opstand komen.

Lichtenberger methode

Dus ik naar de kerk. Ik legde de mensen uit dat de grondleger van de Lichtenberger methode inmiddels net zo oud of ouder dan zij was en dat haar stem nog steeds vooruit gaat. Als zij zingt heb je het gevoel dat honderd vrouwen zingen.

In het algemeen bestaat de mening dat de stemfunctie met het toenemen van de jaren afneemt. En bij niet weinig mensen is dat ook het geval.

Chronisch hees

Niet zo met de Lichtenberger methode. Gisteren had ik  een vrouw, bij wie ze de stembanden kapot hebben gemaakt door een operatie. Ze is dus chronisch hees. We werkten met een ballon. Als je een ballon aan je kin houdt kan je de vibratie in de ballon merken. Daardoor verdubbeld zich de vibratie in je stem en daardoor zing je makkelijker. Ze kon binnen kortste tijd een prachtige u-o-u zingen. En haar spreekstem was vrij van heesheid.

Dit soort momenten zijn ontroerend en ik ben ontzettend dankbaar voor wat ik elke dag mee bezig mag zijn.