Presenteren is voor iedereen moeilijk

Wist je dat een publiek bestaat vanaf drie mensen. Of beter gezegd vanaf 3 mensen praat je over een publiek. Wat vind jij het ergste ? Om iets voor te dragen voor je familie, je vrienden in de …

Wist je dat een publiek bestaat vanaf drie mensen. Of beter gezegd vanaf 3 mensen praat je over een publiek.

Wat vind jij het ergste ?

Om iets voor te dragen voor je familie, je vrienden in de woonkamer?
Of om iets voor te dragen voor een grotere groep mensen?
Gisteren ging ik op scholen zoektocht voor mijn dochter. We kwamen bij een leuke school met veel creativiteit in zuid terecht.  De rector stond op een podium waar het licht verzorgt werd door  een groep studenten. Het was heel professioneel theaterlicht. De rector vond het niet fijn omdat hij onze gezichten niet kon zien.
Gek want de meeste mensen vinden het gewoon niet fijn dat ze wel de gezichten van hun publiek kunnen zien.
Wat denk je waarom heb je zo een sterk lichteffect in theaters? Je wil even een stemming creëren voor je verhaal en je personage. Je wil niet in eerste instantie aan de gedachtes van je publiek moeten denken en hoe goed dat ze jou nu vinden.

Verander de mensen voor wie je praat.

Als je je podium niet met licht kan beschermen probeer dan de mensen voor wie je praat te veranderen. Ze zijn allemaal dieren. Wat voor dieren heb je dan voor je? Ze zijn allemaal kinderen. Of ze zitten er allemaal in hun onderbroek. 
Laten we even voorop stellen dat 85% van alle mensen bang zijn om te presenteren  en 15% neemt het niet waar dat ze bang zijn.
Waarom was die rector niet zenuwachtig……hij was het wel, hij tippelde op en neer, sprak met weinig pauzes en best monotoon, en zijn handen deden ook maar wat. Maar toch hij is gewend om voor mensen te praten: dus veel ervaring opdoen en veel oefenen helpt. Het tweede wat heel belangrijk is: hij wil je iets heel leuks vertellen.

Business netwerk presentatie.

Ik was een keer in een business netwerk en er was een jonge man die steeds met de zin begon “he jongens moet je horen” Je gelooft het niet maar hij deed het elke week en het werkte elke week. Hij was gewoon ontzettend bezig met wat hem zo boeide.
Dus volgende keer, maak jou verhaal zo interessant dat je hem heel graag wil delen met iemand. En je concentreert je op dat  “willen delen”. Zoals je zou zeggen: Heb je al gehoord dat Trump President van Amerika is?