Uit zichzelf

Ik was laatst weer bij een bijscholing in Lichtenberg en het thema was onder andere: hoe veel klank ontstaat uit zichzelf? Ik neem graag een beeld van Frau Rohmert die zingt, de klank komt overal vandaan uit de ruimte, maar je kan nauwelijks begrijpen dat die enorme ronde dichtheid van geluid uit een persoon komt.

Lichtenberger methode

Wie bezig is met de Lichtenberger methode weet dat spierkracht alleen klank verbreekt. Dus met al de fitnesstraining en de krachtmachines leer je niet zingen. Probeer het uit: bijt je tanden op elkaar.. en zing of neurie... laat los, laat je kaak door de klank elastisch vloeibaar worden en je systeem ontspant zich.

Ik moest in mijn zangles tussen de kaken inzetten, je houdt voor mogelijk dat het kan. Ik beleefde in een tweede ronde opeens mijn zachte gehemelte als landschap uit verschillende huiden. Ook daar zit veel teveel spanning.

Samen tonen maken

Frau Rohmert en haar schoonzoon de violiste Martin Landzettel gingen samen tonen maken. Ze versterkten elkaars trilling en de contact met de ruimtes die ze aanspraken. Een viool die brengt al een heel instrument aan klank met zich me. En bovendien zit dat instrument aan je lijf en aan je gezicht vast. Toch zijn de meeste violisten niet in staat om die trilling op te nemen door hun lichaam. Waarom? Omdat ze niet ermee bezig zijn. Omdat ze niet de juiste vragen stellen. Ik weet het niet.

Ik weet alleen dat er geen violiste is die mij meer raakt dan Martin. Het is alsof je balsem smeert op je ziel. Alsof je ziel niet meer losstaat van je lichaam maar in je holtes huist.